Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Budapest






Νομίζω είναι από τις πιο όμορφες πόλεις που έχω δει.
Ταξιδέψαμε με Malev την "ουγγρική" Ολυμπιακή και το εισητήριο το βρήκαμε σε προσφορά.
Οπότε πεταχτήκαμε ένα 3ημεράκι.

Νόμισμα:

Φιορίνια με μετάβαση σε ευρώ. Μπορείς να πληρώσεις και με τα δυο αλλά καλό θα ήταν να κάνεις μερικά φιορίνια να κυκλοφορείς γιατί σου βγαίνει να πληρώνεις πιο φθηνά. Η ισοτιμία είναι περίπου 1 ευρώ = 250 φιορίνια, δηλ 4 ευρώ τα 1000 φιορίνια.

Μετακίνηση:

Τα λεωφορεία έρχονται σε χρόνο μηδέν ακόμα και τις Κυριακές. Το μετρό είναι λίγο παλιό, κάτι σαν τη δική μας Ομόνοια πριν την ανακατασκευή αλλά είναι πάντα στην ώρα του και τρέχει σαν τρελό - όπως και οι κυλιόμενες σκάλες γι αυτό προσοχή - αλλά δεν θα το δεις γεμάτο. Δε στριμώχνεσαι με τόσο συχνά δρομολόγια. Πάρτε χάρτη και γυρίστε τα όλα. Εμείς βρήκαμε τσάμπα στο αεροδρόμιο με την άφιξη. Αν φτάσει κανείς μετά τις 7 το πρωί στο αεροδρόμιο αξίζει να πάρει το λεωφορείο 200Ε και να κατέβει στο τέρμα που είναι η αφετηρία της μπλε γραμμής του μετρό (Kobanya - Kispest) και από κει να φτάσει στο κέντρο (Ferenciek Ter) όπου μπορεί να πάρει όποια γραμμή θέλει. Ενημερωθείτε πρώτα από το ξενοδοχείο σας με ποιό μεταφορικό μέσο θα φτάσετε εκεί (συνήθως είναι κάποια γραμμή μετρό ή λεωφορείο). Αν φτάσετε πολύ νωρίς όπως εμείς πάρτε ένα ταξί, εμείς για την πλευρά της Βούδας πληρώσαμε 24 ευρώ.
Το μετρό έχει 3 γραμμές, μπλε, κόκκινη, κίτρινη. Η κόκκινη περνάει κάτω από το Δούναβη. Είναι η πιο καινούργια. Συνδέει την Βούδα με την Πέστη. Η Βούδα είναι η πιο ήσυχη περιοχή και η πιο φιλοτεχνημένη (Ακρόπολη, Άγαλμα Ελευθερίας, Κάστρο) και η Πέστη είναι πιο κοσμοπολίτικη. Βγάλτε ένα ημερήσιο εισητήριο για όλα τα μέσα (1550 φιορίνια) και μην ξεχάσετε να μπείτε στο τραμ κατά μήκος του Δούναβη, γιατί η θέα είναι αξέχαστη.
Να χαθείτε δύσκολο, όλο σε κάποιο κεντρικό σημείο θα βγείτε.



Αξιοθέατα:

Η κίτρινη σε κατεβάζει στη στάση Opera που είναι η Ουγγρική Όπερα, αξίζει μια επίσκεψη στο εσωτερικό της, με ξεναγό. Οι ξεναγήσεις γίνονται στις 14.00 και στις 16.00 και κοστίζουν 2800 φιορίνια. Αν θες να βγάλεις και φωτογραφίες από το εσωτερικό της με τους χρυσούς τοίχους, τα πλούσια χαλιά και τα όμορφα πορτρέτα πληρώνεις άλλα 500 φιορίνια. Στην είσοδο σου φοράνε ειδικά πατουσάκια σαν αυτά τα χειρουργικά τα μπλε για να μην πατάς με τα παπούτσια στα χαλιά, αν και ομολογώ δεν ήταν τόσο καθαρά κάτω (ύπήρχαν χνουδάκια στο κόκκινο χαλί)

Η "Ερμού" της Βουδαπέστης είναι η Vaci utca. "Utca" σημαίνει οδός. "Ut" σημαίνει λεωφόρος, μην μπερδευτείτε στο χάρτη γιατί μια οδός μπορεί να έχει την ίδια ονομασία με μια άλλη λεωφόρο. Στην Vaci υπάρχουν μικρά τουριστικά μαγαζάκια και τουριστικά εστιατόρια, φάγαμε στο Fatal και απογοητευτήκαμε αν και τα τραπέζια είναι ευρύχωρα. Την επόμενη μέρα πήγαμε στο Apostolok και ήταν πολύ καλύτερα.

Αξίζει να περπατήσετε πάνω και κατά μήκος της γέφυρας το βράδυ. (βλ. φωτό) Η Szechenyi lanhid είναι η πιο εντυπωσιακή. Πάρτε καλή φωτογραφική, αξίζει τον κόπο.

Επισκεφτείτε αν έχετε χρόνο το νησί της Μαργαρίτας, ένα νησί στη μέση του Δούναβη που συνδέεται με γέφυρα τόσο με την Βούδα όσο και με την Πέστη (συγκοινωνία και εδώ, λεωφορείο 26 από την στάση μετρό (Nyugati αν θυμάμαι καλά αλλά σίγουρα μπλε γραμμή, ξεκινά από εκεί) θα γεμίσει το μάτι σας πράσινο και κίτρινο αν πάτε φθινόπωρο όπως εγώ. Το έχουν μετατρέψει οι Ούγγροι ΟΛΟΚΛΗΡΟ σε ένα τεράστειο πάρκο και αθλότοπο. Μέχρι και πισίνα έχει. (και εμείς ψάχνουμε αθλότοπους με το κυάλι). Συνέχεια βλέπεις κόσμο να κάνει τζοκινγκ και μάλιστα έχει και διάδρομο με τάπητα για αυτούς (!!), όπως και κάγκελα για να κάνουν τις διατάσεις τους !!!!


Φαγητό:

Διάσημη είναι η σούπα goulash (γκούλας) σαν πιάτο της Ουγγαρίας αλλά δεν είναι κάτι φοβερό. Ζωμός με ψιλοκομμένο βρασμένο βοδινό, πατάτες και καρότο με αρκετό πιπέρι και πάπρικα για γέυση αλλά όχι καυτερό. Knorr δεν είχε πάντως. Για πρώτο πιάτο πάρτε μια μικρή. Γενικά τα πιάτα τους είναι ασφαλή, με πολύ λίπος. Τη δεύτερη μέρα πήρα κοτόπουλο με χειροποίητα μακαρόνια, κόκκινη σάλτσα και λευκή σως σαν γιαούρτι από πάνω. Πολύ καλό.
Στα μαγαζάκια πουλάνε πάπρικα και αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές (από τις οποίες βγαίνει η πάπρικα) σε όποιους τις έφερα ενθουσιάστηκε, είναι γεμάτες άρωμα και μπαίνει στα κοκκινιστά, στα al olio κτλ. Επίσης για τον πατέρα μου πήρα 2 μπουκάλια ουγγρικό κρασί, ένα Bock και ένα Tokaji. Και τα δυο είναι ουγγρικά. Αν δε βρείτε σε κάβα, θα βρείτε στο αεροδρόμιο στην επιστροφή.
Μην ξεχάσετε να πίειτε στο δρόμο κρασί ζεστό με άρωμα γαρύφαλλο. Το σερβίρουν στην Vaci και είναι πολύ καλό. Περίπου ένα ευρώ το ποτήρι.

Ντύσιμο:

Μπορώ να πω για το φθινόπωρο τουλάχιστον οτι δεν είδα ούτε μια ηλιαχτίδα και οτι το καπέλο, το κασκόλ και τα γάντια είναι must. Αγοράστε από εδώ κάτι trendy και καμαρώστε το στα βόρεια. Στην Ελλάδα θα το φορέσετε πιο σπάνια. Μην πάρετε πολλά ρούχα, θα είστε με τα ίδια και τα ίδια λόγω καιρού. Και φυρικά ομπρέλα.

Καφετέριες:

Η καφετέρια - ζαχαροπλαστείο GERBAUD στη Vorosmarty ter (τέλος κίτρινης γραμμής μετρό κοντά στη vaci) κλείνει στις 21.00. Μπήκαμε μέσα, καθίσαμε και μετά μας έδιωξαν, ενώ από τον κόσμο που ήταν ήδη εκεί ζητούσαν να φύγει (αρε Ελλαδίτσα). Γενικά δεν βρίσκαμε έυκολα καφετέρια εκτός από το Cafe de Paris στην ίδια πλατεία με πολύ ωραίο καφέ και τιραμισού και ένα άλλο καφέ που δεν του φαίνεται οτι είναι καφετέρια και βρίσκεται σε ένα σπιτάκι πίσω από την γέφυρα Erzsebet. Πολύ ζεστό και φιλικό.

Κόσμος:

Σπάνια χαμογελάει, μάλλον λόγω του καιρού, αλλά όσοι το έκαναν πήραν και tip. Είναι τυπικοί και ήσυχοι.

Και μην ξεχάσετε να γυρίσετε τα ρολόγια σας μια ώρα πίσω!!!

Ελπίζω το μπλογκάκι να βοήθησε όσους σκοπεύουν να πάνε προς τα εκεί.

Καλό ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: